Ismét lehet parkoló járműben lakni Los Angelesben: egy amerikai fellebbviteli bíróság csütörtökön semmisítette meg a 31 éve született tilalmat arra hivatkozva, hogy az diszkriminatív a hajléktalanokkal és szegényekkel szemben.

Az 1983-ban elfogadott törvény megtiltotta a járművek "lakóhely jellegű" használatát, és kimondta, hogy azok sem éjszakázásra, sem nappali élettérként, sem egyéb lakásszerű célra nem alkalmazhatók. Az amerikai 9. Kerületi Fellebbviteli Bíróság háromtagú bírói testülete csütörtökön alkotmányellenesnek nyilvánította a törvényt.

A döntés egyúttal felmentést jelenthet annak a négy embernek, akiket 2011-ben azért tartóztattak le, mert a város Venice kerületében lakókocsijukban, illetve autóikban éltek, ezzel megsértve a harmincéves törvényt.

"Megengedhetetlen egy járműben étkezni? Illegális hálózsákot tartani benne? Konzervet? Könyveket? Mi a helyzet a mobiltelefonálással? Vagy ha esőben az autóba húzódik valaki?" - fogalmazta meg kérdéseit Harry Pregerson bíró arra emlékeztetve, hogy ezek miatt tartóztatták le a vádlottakat rendbontás vádjával, holott ezek a tevékenységek egyébként teljesen legálisak.
A bíróság hangsúlyozta: "Los Angelesnek sok lehetőség áll rendelkezésre a fedélnélküliek és a szegények szenvedéseinek enyhítésére, ám az, hogy kifejezetten őket akadályozzák meg abban, hogy olyasmire használják a kocsijukat, amit más állampolgárok megtehetnek, nem tartozik ezek közé".

Los Angeles területén becslések szerint naponta több tízezer ember tölti fedél nélkül az éjszakát. Sokan a város tengerparti negyedében, Venice-ben húzzák meg magukat, 2010-ben a Los Angeles-i Rendőrség emiatt létrehozott egy helyi hajléktalan munkacsoportot. A bíróság szerint ennek 21 rendőre az 1983-as törvény alapján idézett be és tartóztatott le autókban élő hajléktalanokat, amellett, hogy tájékoztatták őket a hajléktalanszállásokról és egyéb szociális ellátási lehetőségekről.