Sokunknak a hőség ellenére is közlekednünk kell, íme, egy pár jó tanács nagy melegben való vezetésre.

  • Ha az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjon egy kicsit az indulással. Nyisson ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson!
  • Lehetőleg árnyékban parkoljon! Számoljon az idő múlásával, a nap mozgásával az árnyékos hely is változik.

A fényvisszaverő árnyékolók csökkentik a túlmelegedést

  • Használjon fényvisszaverő árnyékolókat, amelyeket az ablakba helyezve valamelyest csökkenthető a túlmelegedés. Van lehetőség autófólia alkalmazására is (ezt 5/1990.(IV.12) KöHÉM rendelet 23. § (3) szabályozza), ez jól árnyékol, illetve már Uv-szűrő tulajdonsággal is bír.
  • A nyitott ablakkal való vezetés a legkedveltebb módszere a hő kiegyenlítésnek, amelynek alkalmazása hosszú időn keresztül nem ajánlott (a vele járó zajterhelés fokozza a stresszt, illetve a huzat egyéb egészségügyi problémákat okozhat). Amennyiben van, használjon klímát. Ügyeljen arra, hogy a külső és belső hőmérséklet között ne legyen nagy különbség, hiszen azt nehezen viseli el az emberi szervezet. Ne irányítsa magára közvetlenül a hideg levegőt, mert ez szintén egészség károsodással járhat.
  • Rekkenő hőségben ne töltse tele a tankot, mivel magas hőmérsékleten az üzemanyag térfogata megnő, ezért szivároghat, és fennáll a veszélye annak, hogy akár be is gyulladhat. Fontos, hogy ilyenkor ne vigyünk magukkal tartalék üzemanyagot sem egy kannában, hiszen ezzel is hasonló problémák merülhetnek fel.
  • Gondoskodjon a megfelelő folyadék pótlásáról, mert ennek hiánya könnyen rosszullétet okozhat.
  • Útközben – mivel a meleg megterheli a szervezetet – tartson pihenőt. Frissüljön fel egy pohár (alkoholmentes, legjobb ilyenkor a víz) itallal, illetve egy pár nyújtó-, vagy hajlító gyakorlat is segíthet javítani a közérzetet. 
  • Nagyon fontos! A kisgyerekeket és az állatokat az autóban vagy gépjárműben soha ne hagyja bezárva (árnyékban sem), mivel a gyorsan emelkedő belső hőmérséklet életveszélyes lehet!