A vezess.hu utánajárt, hogy mennyire kockázatos használt, harmadik generációs Skoda Octaviát venni. Összefoglaljuk a legfontosabbakat.

A Skoda Octavia III modellt 2013-ban vezették be, 2017-ben kapott frissítést. Motorválasztéka széles, választható kombiként, RS-modellként és összkerékhajtással is.


Gyakori hibák
Az 1,2-es turbós motornál előfordulnak a láncproblémák, de más komolyabb hiba nem jellemző. A 3-as Octaviák gyenge pontjainak számítanak a szilentek, márkaszervizben kérésre gyakran utánkenik lítiumos zsírral, hogy ne recsegjen. Előfordulhat a klíma állítómotorjának meghibásodása.

200 000 kilométer körül mind az 1,6 TDI, mind a kétliteres dízelmotoroknál számítani kell a vízhűtéses EGR-szelep, a vízkörbe kötött kipufogógáz-visszavezető szelep cseréjére. A dízeleknél fontos, hogy a részecskeszűrőnek rendszeresen legyen lehetősége legalább 40 kilométeres, városon kívüli, egyenletes sebességű utazáskor kiégetni a felgyülemlett kormot a DPF-ből.

A DSG-sebességváltókban, elsősorban az 1,6 TDI és az 1,4 TSI száraz kuplungos erőátvitelében, szükség lehet a mechatronika egység cseréjére. Ezekre a nagyjavításokra a márkaszervizben mindig adnak ártámogatást. Érdemes a váltó használatára és diagnosztizálására ügyelni, mert a teljes DSG-sebességváltó cseréje drága.DSG-váltós autókban különösen fontos az akkumulátor cseréje. Nem akkor, amikor a kocsi nem indul, hanem amikor a kötelező karbantartáshoz tartozó akkuvizsgálat szerint csereérett. Ha a gyengülő akkumulátorban ingadozni kezd a feszültség, a DSG kuplungtárcsái elkezdhetnek csúszni és idővel elég a súrlódó betétjük.

Márkaszervizek szerint nem kell sokat költeni a futóműre. A lengéscsillapítók 200 000 kilométer felett válnak csereéretté, elöl az alsó lengőkarok szilentjei nincsenek összeépítve a lengőkarral, így külön, kisebb kiadással pótolhatók. A futóműből úthibákon, fekvőrendőrökön érkező ropogó hang a szilentek zsírozásával hárítható el az érintett autókban.