A motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, illetve a nem megfelelő keréknyomás okozza június és augusztus között a legtöbb meghibásodást a járművekben. 

Az alábbi hétpontos listát érdemes követni a hosszabb utak előtti ellenőrzés alkalmával:

1. A nyári gumik átvizsgálása során ellenőrizni kell a profilmélységet, valamint a guminyomást.

2. A folyadékszintek ellenőrzése kiemelten fontos: a motorolaj és hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megnézni, ha pedig szükséges, az utántöltésről is gondoskodni kell.

3. Mindenképpen javasolt megnézni, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, szükség esetén pedig érdemes feltölteni vagy kicserélni.

4. A nyári zivatarokra készülve gondoskodni kell az ablaktörlő lapát cseréjéről, mivel a téli használat megviseli, aminek következtében berepedezik, elkopik a gumi, az alkoholtartalmú téli szélvédőmosót pedig nyárra ajánlott lecserélni.

5. Az autó alapos külső-belső tisztítását remélhetőleg már tavasszal elvégeztük, egy hosszabb autóút előtt érdemes ezt megismételni.

6. A klímával rendelkező autók esetén különösen fontos, hogy évente legalább egyszer kitisztítsák a rendszert.

7. A hosszabb utak előtt a biztonsági felszerelések ellenőrzése is elengedhetetlen: gondoskodni kell az elsősegélydobozról, pótizzókról, az elakadásjelző háromszögről, valamint a bizonyos országokban kötelező sárga fényvisszaverő mellényről.