A Nissan szabadidő-autói közül a leginkább terepjárós X-Trailt teszteltük az 1,6 literes, 130 lovas dízellel. 

Elnőiesedett terepjáró

Az X-Trail egy újabb bizonyítéka annak, hogy a férfias autók elnőiesednek. A sort annak idején a Toyota RAV4 kezdte, de a Nissan is beállt a sorba, követi a lágyuló trendet.

A Qashqai és az X-Trail nagyon hasonlít egymásra, az X-Trail nagyobb, izgalmas vonalvezetése sokkal inkább szabadidő-autós, semmint terepjárós. Elődje masszív, szögletes sziklamászó volt, aki terepjárásra keres autót, ne válassza a sokkal puhább X-Trailt. Rendelhető összkerék-meghajtással is, hasmagassága 210 milliméter, de mégsem igazi terepjáró, csak átmenet a hétszemélyes egyterűk és a valódi 4x4-esek között. Az X-Trail a Qashqai+2 modellt is kiváltotta, akárcsak abban, szükségülései csak gyerekek szállítására alkalmasak, jelentősen csökkentve a kocsi csomagterét. Az ötödik ajtó elektromos, ahogy a rögzítőfék is az. Ülésfűtés és kétzónás klíma kényeztet. Könnyű hátra beszállni, az ajtók nyolcvan fokban nyílnak, ülései puhák, az utazás minden szereplője jól rálát a forgalomra. Négy felnőttel és sok csomaggal is kényelmes az utazás, a hátsó ülések síkba döntésével 1982 literesre nő a raktér, ha a szükségüléseket használjuk, akkor 135 literre csökken.

Felárért számos vezetősegédet kapunk, sebességhatárokra, ráfutásra és sávelhagyásra figyelmeztet a fedélzeti rendszer, első-hátsó szenzorokkal és felülnézeti kamerával könnyű parkolni. Panoráma tetőablaka nyitható, az összkerék-meghajtás kapcsolóval állítható, és zárható a két tengelyen 50-50 százalékon.

Jó a Renault-motor

Az 1,6 literes Renault-dízel stop-startos, legnagyobb nyomatéka 320 Newtonméter, és a várakozásoknak megfelelően igen takarékosm hat litert fogyaszt szák kilométerenként csak elsőkerék-meghajtású üzemmódban használva. Kilencven kilométer/órás sebességnél 1700-at forog percenként a főtengely, száznál 1900-at, 120-nál 2250-et, 130-nál pedig 2450-et. Az üresen 1,6 tonnás jármű kéttonnás utánfutót vontathat, 470 kilóval terhelhető.

Elég a lendület

Lomhán indul a kocsi ezzel a motorral, alacsony fordulaton alig mászik, de ha felpörgetjük 1500-1800 környékére a főtengely forgását, felébred a turbó és onnantól ereje teljében húz a francia motor. Autópályán és országúton sem éreztem kevésnek, sőt az emelkedőkön is jól teljesített. Hatsebességes váltója lehetne pontosabb is, hosszú a karját lötyögősnek érezzük. Futóműve lágyabb, mint a Qashqai-nak, 19-es kerekei jó utakra termettek. Intelligens futómű-szabályozással is felszerelték, amely enyhe fékezésekkel, nyomatékáthelyezéssel egyenlíti ki a talaj hibáit. Sokat ne várjunk ettől, a kátyúk ugyanúgy csattannak, rossz úton kellemetlen a kocsi. Ezekkel a felnikkel olyan lehet a terepezés, mintha gólyalábakon mennénk kosarazni. Az emelkedőn elindulást visszagurulás-gátló segíti.