A legszebb és leglátványosabb japán autót teszteltem. Kérdés, hogy a Lexus NX 300h van-e olyan jó kocsi, mint amilyen lenyűgöző?

Fantasztikus

Szép. Gyönyörű. Egy merész álom megvalósulása, pengeéles vonalakkal, kontrasztos élekkel és tökéletességig csiszolt szögletekkel. Fantasztikus autóban ülünk, egyrészt az űrből csöppent ide és a jövőt tárja elénk, másrészt minden fontos vívmányát az autóiparnak magában hordozza, mint egy jól nevelt, tradicionális japán. Az autózás egyik csúcsa, kategóriájának (prémium kompakt szabadidő-autó) a legjobb képviselője. Egyetlen ellenfele van, de a már öregecske é sokkal racionálisabb Q5 hibridet könnyedén lepipálja, a méretében és luxusában hasonló BMW X4 és Mercedes-Benz GLA csak hagyományos hajtásláncot kínál.

4,6 méter hosszú, 2,6 méteres a tengelytávja. Kényelmes akár öt személy számára. Csomagtartója első ránézésre kicsi, de egy hatalmas üreget rejt a padló alatt. Térfogata 475 liter, az ülések ledöntésével ez 1520 literre nő, tetőig pakolva 1600 literes.

Hibrid

Hajtásának szíve a 2,5 literes 155 lovas (114 kilowattos) VVT-i szelepvezérlésű és optimalizált elektronikus üzemanyag-befecskendezésű négyhengeres, stop-startos Atkinson-ciklusú benzinmotor. A hibrid hajtás első elektromotorja, generátora és teljesítményelosztó bolygóműve egyetlen, kompakt méretű hibrid váltóműben kapott helyet. A benzinmotor legnagyobb teljesítményét 5700-as percenkénti fordulaton, 210 newtonméteres legnagyobb nyomatékát pedig 4200-4400 percenkénti fordulatok között adja le. Első villanymotorja 143 lóerős (105 kW), maximális forgatónyomatéka 270 Nm. Az 50 kilowattos hátsóé 139 Nm. 

A hibrid rendszer működése észrevétlenül zajlik, ha akarjuk, több monitoron is követhetjük az elektronok és a nyomaték mozgását, akár be is avatkozhatunk az EV üzemmód kapcsolóval. Sokkal takarékosabb nem lesz a haladás, a hibrid rendszer nálunk intelligensebben kezeli az energiaáramlást, de hangtalanul garázsba, kertbe beállni egy élmény. másoknak megmutatni, milyen a villanyautós luxus.

Elinduláskor az első és hátsó villanymotorok gyorsítják az NX 300h-t 65 kilométer/órás sebességig, csak ekkor kapcsol be ideális körülmények fennállása mellett a benzinmotor. 65 kilométer/órás sebesség fölött ez az Atkinson-ciklusú nagyoin halk motor dolgozik, de szükség esetén segítséget kap a két villanymotortól. Padlógáznál a bődületes teljesítménynél csak a csatazaj nagyobb, ilyenkor a 2,5 literes motor teljesítménye a fokozatnélküli váltón át sikítva hatol a tengelyekre. Fékezéskor, lassításkor az mozgási energiát visszanyerő rendszer hasznosítja és a hátsó ülések alatti akkumulátorban tárolja. Akár több kilométert is megtehetünk elektromos módban, nálam a legnagyobb ilyen táv 1,5 kilométer volt kapcsolt EV-módban. Automatikus hibrid módban ennél hosszabb távokon is vitorlázik az autó, ha finoman kezeljük a gázt. Ilyenkor akár nyolc liter alatti fogyasztással is számolhatunk. Tesztem során össze is jött volna ez, de autópályára szólított a kötelesség és ott fél literrel megnőtt átlagban a fogyasztás, így a hatszáz kilométeres tesztet átlagban 8 literes fogyasztással zártam. Az 1,8 tonnás luxus szabadidő-autóhoz és közel 200 lóerőhöz képest nem is rossz eredmény, igaz, az ember egy hibridtől ennél sokkal kevesebbet várna.

E-Four

E-Four összkerékhajtása nem igazi terepre való, amolyan elektronikus, virtuális összkerékhajtás, igaz, különálló hatvannyolc lóerős villanymotor kapcsolódik be a hátsó tengely hajtásába, ha kell. Sárból, kis hóból könnyedén kiszabadul, de alacsony hasmagasságával és mélyre húzott kötényeivel, valamint a hiányzó differenciálzárakkal megmarad városi szabadidő-autó.

Adaptív futómű

Parádésan halad, átsuhan minden úthibán, kormányzása olyan pontos, mint amilyen feszes a kanyarokban a futóműve. Élvezzük benne a lassú haladás fennkölt fölényességét, de ha kell, ideges, agresszív és pökhendi száguldásba csaphatunk át. Rajtunk múlik, hogy ráérős nyugdíjasként, vagy aranyban utazó maffiózóként, esetleg a két hajlamot vegyítő, számító és kegyetlen üzletemberként uraljuk az NX-et. Bárhogy tesszük, bárkik legyünk, élvezni fogjuk ezt a kocsit. Kivételesen jó az üléspozíciója, tömöttek az ülések, kiválóan látjuk és uraljuk a forgalmat. A sávelhagyásra figyelőt minden egyes alkalommal be kell kapcsolni, más márkáknál ezek a rendszereket egyszer kell csak aktiválni. 

Lézeres csavarhegesztés és ragasztási technikák révén a karosszéria extrém merev, nem reccsen nagyobb úthibákon sem, a fekvőrendőröken még 50-60 kilométer/órás sebességnél is finoman lép át. Ebben partner MacPherson első rugóstagos és a kettős keresztlengőkaros hátsó futómű - az adaptív, intelligens, új generációs, lineáris szolenoid szelepeket alkalmazó vezérléssel, amely egyenként képes csillapítani a kerekeket.