Két ötajtós Honda Civicet próbáltunk ki: az egyik klasszikus flottaautó, a másikat egy középvezető is megirigyelné. 

videojáték

A legegyedibb cégautót kínálja a Honda, amelynek már előző verziója is kiemelkedett az alsó-középkategória szürke mezőnyéből. A különleges formavilág az autó utasterében is folytatódik, a műszerfal a Hondától megszokott űrhajós érzetet adja. Már az 1,4-es alapmodell beltere is izgalmas, de a csúcsfelszereltségű Civicben érezzük igazán otthon magunkat. Finom a kormány bőrborítása, az ülések kényelmét ülésfűtés fokozza. Jó beülni a kocsiba, egyetlen hátránya, hogy főleg a panorámatető kialakítása miatt a hajunk eléri a mennyezetet. Tény és való, hátul szűk a kocsi, magas embereknek nehézkes a ki- és a beszállás hátra. Magam mögött ugyanakkor jól elfértem, a lábaknak és a térdeknek van hely bőven.

A középkonzol videojátékokat idéző kijelzőin minden fontos információ a rendelkezésünkre áll, a kormányon található gombok vezérlése nem magától értetődő. 

Blokkok

Az 1.4 i-VTEC blokk 100 lóerős teljesítményt és alacsony, 128 gramm/kilométer szén-dioxid-emissziót kínál. A Civic család 1,4 literes, egy felülfekvő vezértengelyes motorjának is előnyére válik a Honda fejlett VTEC technikája. A motor terhelésétől és fordulatszámától függően elektronika választ két különböző bütyökprofil között, meghatározva, hogyan működjön a szívószelep. Maximális nyomatéka 127 Nm 4800/percnél.

A kocsi megerősített indítómotort, a motor stop-start rendszert kapott, az automatikus váltóval szerelt 1,8-as változatból ez hiányzott, mint ahogy a hatodik sebességfokozat is. Mindkét motor hangtalan, a hideg csikorgását is hallani.

Az 1,8-as motor legnagyobb teljesítménye 104 kilowatt (142 LE/6500 fordulat/perc), maximális forgatónyomatéka pedig 174 newtonméter 4300-as fordulatszámnál. Jól reagál alacsony és közepes fordulatszámon, majd kifinomultan pörög fel. Szívócsövét nagy teljesítményre hangolták. Sokat sejtetően nyolcezerig pörög fel a motor, de persze ne számítsunk versenyautós élményekre, főleg akkor nem, ha az eco gombot is benyomtuk.Ezek a motorok nem sportos autózásra valók, hanem kiválón kiegészítik a Civic flottautó jellegét: annyi erőt adnak, amennyi a biztonságos és lendületes autózáshoz kell, miközben nem fáj attól a fejünk, hogy nem győzzük tankolni.

Az emelkedőn való elindulást segítő rendszer valamennyi manuális sebességváltós modell szériatartozéka. Megakadályozza a jármű hátragurulását, mialatt a vezető felengedi a féket és átlép a gázpedálra. Körülbelül egy másodpercig fenntartja a féknyomást, sima elindulást tesz lehetővé.

Váltók

Hatfokozatú kézi váltója pontosan dolgozik, az ötödik és a hatodik fokozat, illetve a tengelyhajtás hosszabb áttétele csendesebbé teszi a motort utazósebességnél, valamint mérsékli a fogyasztást. A sima működésű kuplung és az üres fokozat érzékelője a start-stoppal kapcsolatos. A manuális sebességváltójú autók műszeregységében felkapcsolási figyelmezető jelzőlámpát helyeztek el. Jelzi, ha az adott menethelyzetben a nyomaték megfelelő lenne az eggyel magasabb fokozathoz is, és a fogyasztás minimumra csökkentése érdekében tanácsot ad a felkapcsolásra.

Az 1,8-as automatáját a kormány mögötti váltófülekkel is kapcsolhatjuk, bár sok értelme nincs, az elektronika magabiztosan végzi a dolgát. Ha feszíteni akarjuk a húrt, a váltót sportba átbillentve, kézzel kapcsolgatva izgalmasabbá tehetjük az amúgy egyhangú automatát. Kilencvennél 1800-at forog percenként a főtengely, száznál kétezret, 110-nél 2300-at, 120-nál 2500-at, 130-nál 2700-at. Végsebessége 210 kilométer/óra, nulláról száz kilométer/órás sebességre 11,4 másodperc alatt gyorsul. Az 1,4-es menetdinamikája kissé eltér ettől, 140-nél már négyezret forog percenként a főtengely, a kocsi végsebessége 187 kilométer/óra, nulláról száz kilométer per órás sebességre 13,4 másodperc alatt gyorsul.

Futómű

Teljesen átdolgozták a továbbra is kemény Civic hátsó futóművét, noha a belső tér tágassága és a varázsülések (az ülőlap merőlegesen felhajtható a háttámlához simulva, így nyújtva teret nagyobb, hasáb alakú tárgyaknak) érdekében megtartották a csatolt lengőkaros elrendezést. Hátsó futóművében új, folyadéktöltésű szilentekkel helyettesítették a szokásos tömörgumit. Ennek előnye a kisebb rugóállandó mellett az, hogy kiválóan csillapít, így elszigeteli az utastértől az útról érkező ütéseket és rezgéseket. Tovább fokozza a menetkényelmet a poliuretán anyagú lengéscsillapító-betét. A fékezési stabilitást ellenirányban csavarodó hátsó tekercsrugókkal fokozták. A hátsó segédváz már nem kereszttartó, hanem bölcső jellegű, ami az ütközésbiztonságot fokozza. A rezonancia elfojtására, illetve a zaj- és rezgéscsillapítás érdekében csillapító tömeget helyeztek el rajta.

A Civic első felfüggesztése és kormányműve megújult, hogy jobb legyen a stabilitás és a vezethetőség. Direktebb lett a kormány áttétele, így kanyargós úton nem kell annyit forgatni a volánt. A mérnökök nagy súlyt helyeztek a lengéscsillapító húzó és nyomó fokozatának egyensúlyára és a legkomfortosabb futómű-geometria létrehozására. Az autó dinamikájához hozzájáruló, bevált MacPherson futóművet újrahangolt elektromos szervokormánnyal egészítették ki, amely direktebb és lineárisabb érzést kelt.

Takarékosság

A műszerfali econ kapcsoló az autó leginkább gazdaságos és környezetkímélő beállításait aktiválja, a gázadás mértékétől függően a legjobb fojtószelepállást valósítja meg, lágyan növelve a nyomatékot. Növeli a klímaberendezés hatékonyságát is, amennyiben a hőmérséklet és a nedvesség függvényében vezérli a kompresszort, és a ventilátor feszültségének csökkentésével tehermentesíti a motort, illetve mérsékli a fogyasztást

Csomagtartó

Az ülések 60:40 arányban osztva állíthatók, a hátsó üléseket síkba fektetve a 477 literes csomagtartó 1210 literesre bővíthető. Az 1,8-as változatot mélynyomós hifivel szerelték, ami 10 litert ellop a csomagtartó méretéből. Tetszett a pótkerék helyének jó kihasználása, egy fedél alatt jókora üreg rejtőzik, ami egy bevásárló kocsi teljes tartalmát elnyeli. A csomagot ugyanakkor magasra kell emelni.