A Ford Transit 2014 elején jelent meg az európai utakon; a vállalat vadonatúj haszonjárműve alacsony üzemben tartási költségeket és jó teherszállító képességeket ígér. 

Az új modellgeneráció tervezése során a tartósság volt az egyik legfontosabb szempont. Az autó rendkívül erős karosszériaszerkezete nagy szilárdságú acélt és ultra nagy szilárdságú bóracélt is tartalmaz, s a karosszériára 12 év átrozsdásodás elleni garancia vonatkozik.

Takarékos

A fogyasztás mérséklésében segíti a sofőrt a 100 kilométer/órás fix sebességhatároló, a stop-start rendszer, az econetic változatok fogyasztását hat százalékkal sikerült lejjebb szorítaniuk (a kifutó modellhez képest) a gyáriaknak. A 2,2 literes, 125 lóerős Duratorq TDCi dízelhez stop-start mellett alapáron jár a gyorsítás-vezérlés. A Transit econetic modellkínálata hat különféle áruszállítót foglal magában, egészen 3,5 tonna megengedett össztömegig.

A standard Transitban a 2,2-es egység háromféle teljesítménnyel választható (100, 125 és 155 LE), amelyhez hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltót társítottak. A vásárlók emellett megrendelhetik a 125 és 155 lóerős HDT6 motorokat is, amelyek megfelelnek az Euro VI károsanyag-kibocsátási szabványnak.

Raktér

A Transit raktere 11 százalékkal nagyobb lett, mint a kifutó modellé, és a járműben számos innovatív raktéri megoldás teszi egyszerűbbé és biztonságosabbá az áruszállítást. A halkan működő oldalsó tolóajtó nyílása 1300 milliméter széles, így az autó villástargoncával is rakodható.

A kifutó Transit rakterének befogadó képességéhez képest mindegyik modellváltozat mintegy 10 százalékkal tágasabb teret kínál: az L2 dobozos áruszállító maximális raktér-mérete (teljes acél rekeszfallal) 10,3-ról 11,2 köbméterre nőtt, így immár négy raklap szállítására is alkalmas, a padlón pedig 3 méter hosszú tárgyak is elférnek. A legnagyobb változat (Jumbo) rekeszfala mögött 15,1 köbméternyi rakománynak jut hely. A dobozos áruszállítók háromféle hosszúsággal és kétféle tetőmagassággal, valamint többféle megengedett össztömeggel (egészen 4,7 tonnáig) rendelhetők meg. A járművek számos új, intelligens megoldást is kínálnak: beépített, jól tapadó fellépő a hátsó lökhárítón; könnyen tisztítható raktérpadló; DIN/ISO szabványú rakományrögzítő pontok az oldalfalakon; LED-es raktérvilágítás; 3,5 tonnás vontató kapacitás a 360 HD modellek esetében.

A Transit további modellváltozatai között megtalálható még a dupla fülkés dobozos, a kombi és a kombi van, valamint a platós és a dupla fülkés platós kivitel is. A superjumbo változat 5 méteres platóval vagy dobozos kivitelekben is megrendelhető, a Transit személyszállító változatai közt pedig a 18 utas szállítására alkalmas M2 Bus is szerepel. Összesen 450 változatban lehet rendelni.

Kabin

A kabin tágasabb, mint a kifutó modell utastere: nagyobb lett a válltér, a fejtér, és javult a kilátás is, emellett pedig a vezetői üléspozíció is komfortosabb lett, mivel a kormányoszlop magasságában és mélységében egyaránt beállítható. Egyetlen zavaró tényező, hogy a kerékjárat miatt a vezető bal lábának alig marad hely a kuplung mellett. Jobb híján a lábtartón pihenteti. A jobb térdnek sem rózsás a helyzete, a középkonzol közepén helyet kapott váltó házába ütközik akarva-akaratlanul. A műszerfal igazán fordos, a Focus és a Transit Custom enteriőrjének minden javát élvezheti a sofőr. Sok a tároló. A kabin teljes szélességében végigfut a felső polc, a kettős utasülés alatt nagyméretű rejtett rekesz található. A 230 voltos elektromos csatlakozóról adapter nélkül is tölthetők a laptopok és egyéb eszközök. A kocsi mobil irodaként is megállja a helyét.

Kütyük

Transitban számos olyan kényelmi berendezés is megjelenik majd, amelyek a Ford legújabb személyautóiban tűntek fel, többek közt a Ford sync hangvezérlésű fedélzeti csatlakozási rendszer, aminek segítségével a vezető hangutasításokkal is kezelheti kedvenc okostelefon-alkalmazásait. A vészhelyzeti segélyhívó egy esetleges baleset után segít az utasoknak kapcsolatot teremteni a helyi mentőszolgálatok operátoraival. A Transitban ezek mellett további személyautós technológiák is megjelentek.

A vezetősegédek közül rendelhető adaptív sebességtartó automatika akadályfelismerővel, sávelhagyásra figyelmeztető, fáradtságérzékelő, tolatókamera és vonóhorog asszisztens, statikus kanyarvilágítás, abroncsnyomás-figyelő. Az autóban a legmodernebb ESP működik kanyarsegéddel (a Ford által kifejlesztett megoldás biztonságos tempóra lassítja a járművet, ha túl nagy sebességgel hajt be egy kanyarba, például egy autópálya-kijáratra). A modern technológiák sorában szerepel még az adaptív terhelésszabályozás, a borulásvédelem, az utánfutó stabilizáló rendszer és a hegymeneti elindulás segítő is.