Még akkor az ajánlott kategóriába tartozna a Dacia Sandero, ha nem a legolcsóbb lenne. A turbós benzines modell kellemes meglepetéseket tartogat.

Nem a legalapabb Daciát teszteltük, hisz olyan szinte nincs is, olyan olcsó az autó, hogy minden vevő elcsábul a nagy képernyős navigációs, kommunikációs és szórakoztató rendszer láttán. Nem is a szívó alapmootorral teszteltük a Sanderót, hanem engedtünk az újdonság erejének és a turbós 0,9 literessel tettük próbára.

tetszetős

Még mindig tetszik a formája, a tesztautónk szürke egyhangúságában is volt valami bájos. A beltér egyhangú, csak a színes mozi dobja fel. Aki régi Daciákban nőtt fel elkézelni sem tudja, milyen fejlődést költözött a négy embernek tágas utasterébe. Megdöbbentő extrákat kapott a Dacia, a tempomat is újdonság, de a navigációs, érintőképernyős, bluetooth-os Media Nav rendszer maga a kész csoda. Ami tíz éve csak a luxusautók kiváltsága volt, az most egy Daciában szórakoztatja az utasokat és segíti a sofőrt.

Elégséges

Hátul az 1436 milliméteres szélesség elegendő helyet teremt felnőtteknek is – bár inkább ketten férnek el kényelmesen. Két gyerekülés isofix-rögzítésű lehet. Viszonylag kicsi, 320 literes és túlságosan magas küszöbbel rendelkező csomagtartója praktikusan megnövelhető azáltal, hogy a hátsó üléstámla 1/3-2/3 arányban dönthető. Sík felületet nem kapunk. A korábbi modellhez képest az utastérben található tárolóhelyeken is fejlesztették, az autóba bekerült a középső tárolórekesz, és megnövelték az ajtózsebek méretét, így már egy 1,5 literes PET-palack is elfér bennük. A hátsó ajtókban is van rakodózseb. A duda maradt a bajuszkapcsoló végén. Az első ablakemelők nem automaták, de elektromosak, ahogy a külső tükrök is. Az ülések jól tartanak. Ablaktörlője nagyon mocskol, esőben kihívás vezetni, ez szinte minden eddig kipróbált Daciára igaz állítás.

Bírja a motor

Nem érezni turbólyukat, a kis erőforrás nem szenved a velem együtt egy tonnás testtel, lefulladásra nem hajlamos. A turbós erőforráshoz csak a csúcskivitelben lehet hozzájutni. A 90 lovas motor háromhengeres és csupán 896 köbcentis, jól kiegyenlített, kulturált járású, nagyon halk, a kuplung fent fog. Legnagyobb nyomatéka 135 Nm. Ötösben kilencvennél 2200-at, száz kilométer/órás sebességnél 2500-at, 110-nél 2800-at, 120-nál 3000-et, 130-nál 3200-at forog a főtengely percenként. A háromhengeres motor pont annyit ad, amennyit ígér, se többet, se kevesebbet. Nem túl sportos, ezért érdemesebb eco módban, lebutítva használni, mert akkor jobb a fogyasztása. A több mint ötszáz kilométeres teszt során 5,3 literes átlagfogyasztást mértünk, hatótávja 1100 kilométeres.

A kormányzás indirekt, ötfokozatú váltója hosszú úton jár, ropog és keményen kapcsolható, a fékei puhák, a futóműve jól csillapít - miközben nagyon dobál hepehupás úton - érezni, hogy rossz utakra tervezték. Nagyon mostoha úton lehetnek meglepetések, a jobb oldali ajtó kinyílt rodeózás közben. Könnyen csavarodik az autó. Gyorsulásban verhető, nagy sebességnél markolni kell a kormányt, az egy tonnánál alig nehezebb kocsit könnyedén dobálja a szél. Darabos a vezetése, nincs benne semmi a Renault finomságából.