A Citroen nem tévedett a C4 Picasso egyik generációjával sem. Mindközül azonban az utóbbi a legtökéletesebb. Mindegyik sikeres mérföldkőnek bizonyult. Tudása, technikája, kényelme kiemeli az egyterűk közül.

Fényterű

Átlátható a kocsi, minden a jó kilátásról szól, a bővíthető szélvédő, a panorámatető, a dupla A-oszlop. Világító berendezései csodálatosak, olyanok, amilyeneket eddig csak az Auditól láttunk. A dizájn meglepő, használva szeretjük meg a Citroen C4 Picassót, feltűnő jelenség, felemelt hüvelykujjal díjazták különlegességét. Légellenállása akár egy kupénak, 0,28 cw. Az ajtók puhán nyílnak és csukódnak, az összeillesztés minősége példás, a tökéletes munka a belső térben is folytatódik.

Tablet autó a C4 Picasso, nem egy, hanem két hatalmas képernyőn rendezhetjük a levéltárnyi információt. A felső három vagy két részre osztottan ismerteti a sebesség, a fordulatszám, a navigációs, vagy a fogyasztás adatait, de akár képeket is nézegethetünk. A középkonzol közepén helyet kapó érintőképernyős tableten a klíma, az internet, a telefon, a JBL-hifi, a vezetősegédek és a navigációs beállításait találjuk. Nem egyszerű elsőre, de ha időt szánunk rá, másodszorra már menni fog a kezelése. Vezetés közben ugyanakkor még így is sokszor elveszi a szemünket az útról, a kezünket pedig a kormányról. Ördögi körbe léptünk: vezetősegédek tartják úton a kocsit, amíg a vezetősegédek beállításaival babrálunk.

A kapitányi ülések kényelmesek, különleges a jobb első ülés elektromos lábtartója, amellyel szinte fekvőhellyé alakítható. A hátsó ülések természetesen egyenként tologathatók és lehajthatók, a padlóban titkos rekeszeket rejtettek el, a csomagtartó tágas és jól kihasználható. A csomagtérben töltődő belső lámpa kivehető és elemlámpaként használható. A kocsi terhelhetősége átlagos, 567 kilogramm. Rengeteg a rakodóhely, tágasak az ajtózsebek, a kesztyűtartó nagy részét CD-lejátszó foglalja el, nincs kardánpult, szinte átjárható a kocsi hatalmas belső tere. 

Kiváló technika

Futóműve elöl McPherson, hátul csatolt, hosszanti lengőkaros spriálrugós felfüggesztéssel. Rugózási kényelme jó, a csillapítása kiváló, éles kanyarokban is stabil, ráadásul a fordulóköre is ideális. Szervokormánya elektromechanikus.

1,6 literes könnyűfém blokkos, közös nyomócsöves dízelmotorja egy vezértengelyes, hengerenként kétszelepes, köztes hűtős, fix lapátos turbós. Utóbbi az 1500-as fordulatnál éledezik, jól húz, elég rugalmas, hatodikban ezres fordulaton 60-nal suhanunk. Nem tévedés, a kocsiban alig lehet hallani a dízel brummogását. Váltója meglepően pontos. A főtengely percenként 1500-at forog 90 kilométer/órás sebességbél hatodik fokozatban, 100-nál 1800-at, 110-nél 1900-at, 120-nál 2000-et, 130-nál 2200-at. A fedélzeti számítógép által kiírt legnagyobb hatótávja 1150 kilométer volt.