A gazdasági válság nem vette el egyes romániai polgárok kedvét a luxusautók vásárlásától. Annak ellenére, hogy a belföldi autópiac 2011-ben 11 százalékkal csökkent, a luxusautók piaca 50 százalékkal nőtt.

Az utóbbi két évben Romániában 815 luxusautó talált gazdára. A Hajtási Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Hivatal (DRPCIV) adatai szerint olyan márkás autókat vásároltak, mint az Aston Martin, Bentley, Cadillac, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Maserati, Maybach, Porsche és Rolls Royce.

A Bugatti Veyron, a világ egyik legdrágább kocsija. Irányár: 1,6 millió euró

Egy ilyen járgány ára 100 ezer eurónál kezdődik, de 500 ezer eurónyi összeget is kérnek és kapnak a luxuskategóriában. Az Autógyártók és Beszállítók Egyesülete szerint a luxusautó-eladások tavaly 50 százalékkal nőttek.

 Nem mindenhol gurulnak

Ami a luxusautó gazdák földrajzi eloszlását illeti, várható módon Bukarest vezeti a listát 815 járművel, ellenben Neamţ megyében egyetlen ilyen kocsit sem jegyeztek be 2010. és 2011. között. A legtöbb szuperautót Ilfov (28), Konstanca (22), Kolozs (20), Temes (12), Prahova (12), Bihar (10) és Argeş (10) megyében írattak forgalomba.

Románia luxusautó-eloszlásának térképe a 2011–2012. között bejegyzett járművek alapjánForrás: Gîndul

A luxusautó igény túllépte a még az importőrök számításait is, például a Forza Rossa, a Ferrari romániai beszállítója tavaly év végén közölte, hogy a Romániának szánt 30 autóból álló kerete kimerült.

 Kik vásárolnak?

A legelső Bugatti Veyront, a világ egyik legdrágább kocsiját 2007-ben vásárolta meg Costel Căşuneanu, az egyik aszfaltkirály. Az autó értéke 1,6 millió euró körül mozog. Jelenleg Romániában 72 Rolls Royce-ot tartanak számon, ezeknek olyan gazdáik vannak, mint Giovanni Becali, Irinel Columbeanu, Rani (Dan Grigore Adamescu miliárdos fia) és Iosif Onoriu. A Rolls Royce-ok ára 200-300 ezer euró. 17 Maybach olyan emberek kezében van, mint Ion Ţiriac, Dan Adamescu, Viorel Cataramă, Gigi Becali és Ilie Ciuclea. Egy Maybachért 300 ezer eurónál többet kell fizetni.