Ellenszavazat nélkül szavazta meg szerdán a szenátus azt a törvénymódosító tervezetet, amely az illegálisan utasokat szállító magánszemélyek megbírságolására ad lehetőséget. A 61 szavazatból 60 a módosítás mellett szólt, mindössze egy szenátor tartózkodott.


Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor, a szállításügyi és energetikai szakbizottság tagja elmondta a Transindexnek, téves az a közvélemény szintjén elterjedt felfogás, mely szerint a stoppolás betiltására vonatkozik a módosítás, valójából azokat a fuvarozókat szeretnék elbátortalanítani, akik életvitelszerűen űzik a személyszállítást, törvénytelen bevételekre téve szert, miközben tisztességtelen piaci versenyhelyzetet teremtenek, így a törvényesen működő személyszállító cégeknek bevételkiesést okoznak. A szenátus egyébként az első megkeresett ház, a törvénymódosítás sorsa a képviselőházban dől el.A törvénymódosító javaslatban három indoklást fogalmaznak meg a tiltás mellett. Egyrészt tisztességtelen piaci versenyhelyzetet teremt az, hogy miközben a szállítással foglalkozó cégeknek egy sor engedélyt kell kiváltaniuk, rendszeresen ellenőrzésre kell vinniük járműveiket, adót és társadalombiztosítási hozzájárulást fizetnek a sofőrök után, áfás számlát adnak a jegyekre, addig azoknak a gépjárművezetőknek, akik illegálisan szállítanak személyeket, nyilván nincsenek ilyen kötelezettségeik. A második indoklás, hogy az így elmaradt adók miatt az állami költségvetés jelentős bevételtől esik el. Igaz, ott, ahol a törvénymódosítás várható pénzügyi vonatkozásait lehetne feltüntetni, a javaslattevő nem jelöl meg növekvő költségvetési bevételeket. A harmadik ok, hogy rontja a közlekedés biztonságát az, ha bárki engedély nélkül szállíthat más személyeket.

Tánczos Barna nyomatékosította, ez a törvénymódosítás nem a stoppolást tiltja be, hanem az illegális taxizásnak és személyszállításnak próbál gátat szabni. Leszögezte, kizárólag azokra róható ki bírság, akik pénzért szállítanak alkalmi utasokat, olyan összegért, amelyért nem adóznak. Elmondta, a jelenség nem lokális, az ország bármely pontján találni illegális személyszállítókat, neki valaki tegnap hívta fel a figyelmét arra, hogy Csíkszeredában is működik az illegális személyszállítás.

„Esetenként nem beszélünk nagy összegekről, mert mondhatja bárki azt, hogy miért sajnáljuk attól a szerencsétlen embertől azt a 200-300 lejt, amit megkeres ezzel a tevékenységgel, de volumenében országos szinten egy óriási adócsalás megy végbe, mert ezek az illegális fuvarozók mindenhol megtalálhatók. Elmondta, tapasztalata szerint külföldön is, – Amerikától elkezdve Európa bármelyik nagyvárosában – főleg azokban a városokban, ahol nagy a turistaforgalom, mindenhol vannak ilyen potyázók, de szerinte a jelenség Romániában nagyságrendekkel nagyobb, mint Nyugat-Európában.

Tánczos szerint óriási felháborodás észlelhető a hivatalosan személyszállítást végző cégek részéről, mert ezek az engedély nélkül működő személyszállítók tisztességtelen piaci versenyhelyzetet teremtenek, emellett nem tartanak be semmiféle technikai előírást.„A minisztérium terjesztette be a javaslatot, én személyesen azt mondtam a szakbizottsági vitán, hogy a beterjesztett verzió abban a formában rengeteg visszaélésre ad lehetőséget: a PSD-s miniszterek ugyanis nem voltak hajlandóak részletezni azt, hogy milyen típusú személyszállítás betiltására gondolnak. Én azt javasoltam, hogy az öt személynél nagyobb férőhelyes autókat lehessen ellenőrizni, ezzel a stoppolókat védtük volna. Így, ha sem a sofőr, sem az utas nem nyilatkozza azt, hogy a fuvarért pénzt kapott vagy adott, akkor lehetetlen megbírságolni a sofőrt.

Azt pedig röhejes lenne beleírni a törvénybe, hogy csak első- másod- vagy harmadfokú rokont szállíthat valaki az autójával, mert akkor például én nem vihetném fel a szomszédot Csíkszentkirályról Csíkszeredába. Mondhatnók, hogy azokat kell bírságolni, akik rendszeresen végzik ezt a tevékenységet, de szinte lehetetlen rábizonyítani valakire, hacsak rá nem áll a titkosszolgálat, nem gyűjt bizonyítékot, hogy valaki heteken-hónapokon keresztül ezzel foglalkozik” - vázolta a módosítás hiányosságait a szenátor.

„Amíg a busz- vagy vonatállomásokon ólálkodó illegális fuvarozó autójába hajlandók beszállni az utazni vágyók anélkül, hogy bármilyen garanciájuk lenne arra, hogy az illető jármű jó technikai állapotban van, addig ezt a jelenséget szinte lehetetlen felszámolni. Egyetlen megoldást látok, ha a fogyasztókat, magukat az utasokat tudnánk úgy nevelni, hogy ne bízzák az életüket idegen emberekre, és ne utazzanak bizonytalan körülmények között” - vélekedett Tánczos. Hozzátette, az utasok biztonságát szolgálja az, hogy a profi cégeknél szakképzett sofőrök dolgoznak, a cégeknek az autókat rendben kell tartaniuk, illetve biztosítást kötnek az utasokra, hogy ha baleset történik és testi sérülést szenved valaki, akkor fizet a biztosító.

„Persze, a naponta megspórolt egy-két lej nagyon sok család számára sokat jelent, így érthető, hogy az emberek hajlamosak arra, hogy többé-kevésbé idegenekkel, bizonytalan körülmények között vállalják az utazást, mert valamivel olcsóbb, mint a busz vagy a taxi” - tette hozzá.

A szenátor a Transindexnek elmondta, a rendőrség végzi az ellenőrzéseket, kizárólag az ő hatáskörébe fog tartozni az alkalmi utasszállítók ellenőrzése és bírságolása. A bírság összege 1000 lejtől 5000 lejig terjed, a bírság összegének megállapítása a rendőrségre van bízva, ha másodszor, vagy harmadszor kapnak el valakit, akkor magasabb lesz a bírság összege.

A Transindex kérdésére, hogy a közösségi oldalakon alkalmi szállítót keresőknek és hirdetőknek kell-e attól tartaniuk, hogy vegzálja őket a rendőrség, azt válaszolta: „A szállításügyi minisztérium és a rendőrség sem azt mondja, hogy a stoppolók ellen találták volna ki ezt a törvényt, de abban egyetért mindenki, hogy valamilyen megoldást kell találni a rendszeresen törvénytelen utasszállítást végző magánszemélyek ellen”.

Tánczos reméli, van annyi racionalitás a rendőrség alkalmazottaiban is, hogy nem a stoppoló egyetemistákat szállító személyekre fognak rászállni, hanem megkeresik a rendszeresen törvénytelen szállítást végző magánszemélyeket, akik ebből próbálnak törvénytelen jövedelemre szert tenni. Remélem, nem állítanak meg engem, amikor pont most, Csíkrákoson felveszek egy stoppoló lányt” - mondta Tánczos Barna.