Tegnap még senki sem hallott róla, de holnaptól már sokan ülnének abban a hibrid autóban, amelynek a koncepcióját csütörtökön tette közzé három román szakember.

 A SCI hyMod gépjármű-konceptet Dan Scarlat autós újságíró, Marian Cilibeanu dizájner és Cristian Ionescu mérnök dolgozta ki azzal a céllal, hogy kiküszöböljék a jelenlegi zöld autók főbb kellemetlenségeit: a kis hatótávot az elektromos járművek esetében és a hibridek nem elég alacsony fogyasztását.

A SCI hyMod – moduláris struktúrája (elektromos/hibrid) révén – tökéletesen alkalmazkodik a felhasználó utazási igényeihez: a napi városi közlekedésben teljesen elektromos autóként viselkedik, míg a városon kívül a robbanómotor veszi át az energiaforrás szerepét, hosszabb autonómiát biztosítva.

 A hyMod név a „hybrid” és a „modular” kifejezésekből jön, a SCI a koncept alkotóinak a családneveiből származik (Scarlat– Cilibeanu– Ionescu), de a „science” szóra hajaz.

A koncept látványterve teljesen eredeti, barátságos és ultramodern egyterű autót mutat. A 4,1 méter hosszú kocsi 6 férőhelyes.

Az autó belterét a fény dominálja, a műszerfal megoldása szintén eredeti: egy drivePad vagy digitális tábla, amely eltolható a műszerfalon.

 

Egyedi és alkalmazható erőforrásrendszer

A SCI hyMod a sofőr döntésétől függően elektromos vagy hibrid. A SCI hyModnak meglehetősen bonyolult technikai felépítésre van szüksége ahhoz, hogy kizárólag elektromos vagy hibrid módban működjön. A csak elektromos működés erőforrása az jármű első részében elhelyezett állandó mágneses szinkronmotor, amely az első kerekeket forgatja. Az autó közepén található a saját energiaforrás, az 5 kWh kapacitású akkumulátor blokk, amely a 17 kWh-ás fő akkumulátort segíti.

Az autó hátuljában található az a moduláris struktúra, amely lehetővé teszi a technikai jellemzők „átvitelét”

 

Elektromos üzemmód

Ebben az üzemmódban a SCI hyMod semmiben sem különbözik a klasszikus elektromos járművektől. A villanymotor 65 lóerős és 200 Nm állandó forgatónyomatékával meggyőző gyorsulást biztosít városi közlekedésben. A végsebesség 130 kilométer/óra. A „Batery-Pack” modul autonómiája 140 km, illetve ha lemerítjük az 5 kWh-ás saját akkut is, akkor 180 km.

 

Hibrid üzemmód

Az „Engine-Pack”, vagyis a robbanómotoros modul egy 82 lóérős erőforrást tartalmaz, amelyhez egy folyamatosan változó áttételű (CVT) váltó kapcsolódik. Azért választották a CVT kapcsolószekrényt, mert ez nyújt a elektromos járművekhez laginkább hasonló vezetési élményt, de azért is, mert ezáltal könnyen vezérelhető a belsőégésű motor fordulatszáma és terhelése, ha azt a generátor meghajtására használjuk.

Az „Engine-Pack”-kal felszerelt jármű maximális teljesítménye 150 lóerő. A sofőr három meghajtási mód közül választhat: Auto, 4×4 és City Smart.

Ár és fenntartási költségek

A tanulmány kidolgozói szerint az autó ára, sorozatgyártás esetén, nem haladná meg a 25 ezer eurót. A modulokat bérleti rendszerben is lehetne használni, illetve első lépésként elég lenne megvásárolni csak az elektromos modult a városi használatra. Abban az esetben, ha elhagyjuk a várost, 10-15 perc alatt beszerelhető az „Engine-Pack”.

Becsült technikai adatok

Hossz: 4100 mm

Szélesség: 1840 mm

Magasság: 1680 mm

Tengelytáv: 2740 mm

Saját tömeg: 1400 kg

Modul tömege: 250 kg

Üzemanyag tartály kapacitása: 35 liter

Saját akkumulátor kapacitása: 5 kWh

Batery-Pack kapacitása: 17 kWh

Villanymotor jellemzői: 48 kW, 65 LE, 200 Nm

Belsőégésű jellemzői: 62 kW (85 LE) (5500 1/perc fordulatszámon), 145 Nm (1900 1/perc fordulatszámon)

 Fogyasztás, gyorsulás- és sebességadatok elektromos üzemmódban:

Gyorsulás ideje 0-ról 100 km/h-ra: 10 másodperc alatt

Végsebesség: 130 km/h

Autonómia: 180 km (140+40)

 Fogyasztás, gyorsulás- és sebességadatok hibrid üzemmódban:

Gyorsulás ideje 0-ról 100 km/h-ra: 10 másodperc alatt

Végsebesség: 170 km/h

Átlagfogyasztás:

 Jármű alapára modulok nélkül: 25 500 euró.