Fény derült a magyarországi katasztrófavédelem vezetőinek szolgálati és magáncélú autóhasználatainak mértékére. A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása óta 28 vezető összesen évi egymillió kilométert rakott a rendelkezésére bocsátott szolgálati autóba. Ennek több mint 40 százalékát magánhasználat tette ki - adta hírül a Lánglovagok Hírügynökség. 

A katasztrófavédelmi főigazgató a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 140/1996. (VIII. 31.) kormányrendelet alapján személyes használatra sofőrrel korlátlanul vehet igénybe autót. Bakondi György tű. altábornagy a Skoda Superb 2.0 TD-vel 2012-ben 41 376 kilométert, 2013-ben 46 484 kilométert ment, az idei év hatodik hónapjának végén pedig 19 550 kilométernél tartott. Azt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem közölte, ebből mennyi volt a magánhasználat és a szolgálati út.

A kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a főigazgató javaslatára a belügyminiszter a főigazgató-helyetteseknek is engedélyezzen bizonyos mértékű személyes gépkocsihasználatot. Pintér Sándor havi 8 ezer kilométert (teljes kihasználás esetén ez évi 96 ezernek felel meg) engedélyezett Góra Zoltán tű. dandártábornoknak és Tollár Tibor tű. dandártábornoknak. Mindketten bőven a rendkívül magasan megállapított korlát alatt maradtak, Góra Zoltán a Mazda CX7-el tavaly 44 508 kilométeren, Tollár Tibor szintén egy ilyen márkájú autóval 43 559 kilométeren át koptatta az utakat. Góra Zoltán az idei év első felében már a 14 ezer kilométeren is túl van, Tollár Tibor pedig 25 ezer kilométernél is többet autózott közpénzen. Náluk sem tudni a magánhasználat mértékét. 

A három országos főfelügyelő és az igazgatók a belügyi járművek használatáról és üzemeltetéséről szóló 15/2011. (V. 23.) BM utasítás alapján szintén használhatják magáncélra a szolgálati autójukat, jelképes összegért cserébe. Évi 24 ezer kilométert mehetnek, és ezért a legfeljebb 1600 köbcentiméter hengerűrtartalmú motorral rendelkező kocsi esetén havi 17 ezer forintot, a felett havi 25 ezer forintot kell fizetniük. 

További részletek a Lánglovagok.hu tűzoltóportálon. 

A katasztrófavédelem vezető számos márka autóit használják, íme: Skoda Superb, Mazda CX-7 (sport terepjáró), Skoda Yeti, Volkswagen Passat, Skoda Octavia, Ford Mondeo, Volkswagen Jetta, Toyota Corolla Verso (egyterű), Opel Astra, Dacia Duster. Ezekkel az első félévben több mint félmillió kilométert tettek meg az adófizetők pénzén.