Új rendszámokat kapnak a kínai hadsereg és a fegyveres rendőrség szolgálati autói, amivel elejét kívánják venni a visszaéléseknek, a gépkocsik magáncélra történő használatának, a rendszámok hamisításának és illegális kereskedelmének - tájékozatott a kínai média hétfőn.

    A katonai rendszámú autók számos előnyt élveznek, így például vezetőiknek nem kell autópályadíjat vagy parkolási díjat fizetniük. Bár a közlekedési szabályok ugyanúgy vonatkoznak rájuk, piros kezdő karakterrel ellátott rendszámaik gyakorlatilag "megkülönbözető jelzésnek" számítanak, s szabálysértés esetén a rendőrök elnézőek a vezetőikkel szemben.
A május elsejével érvénybe lépő központi
rendszámcsere csak szimbolikus lépés, a kínai
hadseregben átfogó fegyelmi szigorításokra
van szükség
    A rendszámok hamisítása viszonylag elterjedt volt, magáncélú használatuk, illetéktelenek, gazdag, befolyásos helyi kormányzati emberek számára történő eladásuk ugyancsak gyakori jelenség. Mindezek a közvélemény nem szűnő bírálatát váltották ki. Sokan tették szóvá azt is, hogy luxusautókon is ott díszeleg a katonai rendszám.
    A hadsereg lapjában közölt cikk szerint az új parancs felsorolja azokat az autómárkákat, illetve típusokat is, amelyekre nem, vagy csak korlátozott számban és külön engedéllyel helyezhetnek katonai rendszámot. Közöttük vannak a szabadidő autók, valamint a Mercedes, a BMW, a Lincoln, a Cadillac, a Bentley, a Jaguar és a Porsche márkák és Volkswagen Phaeton típusa. A motorok űrtartalmának felső határát 3 literben határozták meg; az autók nem léphetik át a 450 ezer jüanos (16,7 millió forint) árkategóriát.
    A központi korrupcióellenes döntéssorozat részként hozott szabályozás régóta várt intézkedés. A jelek szerint az internetes közösség a jövőben is arra készül, hogy fényképes "feljelentéseket" tesz, ha visszaélések nyomára bukkan. Mostantól egyébként "információtechnológiai eszközökkel" meggátolható lesz, hogy katonai rendszámok illetéktelenek kezébe, autójára kerüljenek - állítják a hatóságok.
    A döntéshozók azt hangsúlyozzák, hogy a május elsejével érvénybe lépő központi rendszámcsere csak szimbolikus lépés, a hadseregben átfogó fegyelmi szigorításokra van szükség.