Külföldön erősíthetnek a jövőben a kínai olajcégek, miután a belföldi korlátozások miatt is, jelentősen csökkent első féléves profitjuk.

A PetroChinanak több mint félmillió alkalmazottja van

    A napokban nyilvánosságra hozott hivatalos üzleti eredményeik alapján a várakozásoktól elmaradó első félévet zártak a legnagyobb kínai olajcégek. Ázsia legnagyobb finomítójának, a Sinopecnek az idei év első hat hónapjában 40 százalékkal csökkent a nettó nyeresége. A cég profitja a tavalyi 41,17 milliárd jüanről (5,16 milliárd euró) 24,5 milliárd jüanre (3,07 milliárd euró) esett. Ilyen rossz teljesítményre 2008 óta nem volt példa.
    A legnagyobb kínai olaj- és gáztermelő PetroChina 2011 első félévéhez képest hat százalékkal gyengébben teljesített, 62 milliárd jüanes (7,77 milliárd euró) nyereséget elkönyvelve. A harmadik legnagyobb kínai olajtársaság, a CNOOC szintén rosszabbul teljesített, nyeresége 19 százalékkal 31,9 milliárd jüanre (4 milliárd euró) csökkent.

A Sinopecnek az idei év első hat hónapjában 40 százalékkal csökkent a nettó nyeresége
    A kínai finomítók gyenge teljesítménye javarészt annak tudható be, hogy termékeiket a költségeiknél olcsóbban kénytelenek értékesíteni, mert a kormány a benzin és dízel kereskedelmi árát az infláció megfékezése miatt alacsonyan tartja. Mivel az infláció kordában tartása a központi gazdaságpolitika kiemelt célja, a kormány által meghatározott árplafon eltörlése a jelenlegi alacsony fogyasztói árszínvonal mellett sem feltétlenül várható rövidtávon. A hazai piacon elszenvedett veszteségek pótlásának legegyszerűbb módja, ha az olajvállalatok külföldön terjeszkednek, a külföldön termelt és finomított olajat ugyanis piaci áron értékesíthetik az országban a kínai cégek.
    A jelek szerint ezt használná ki a jövőben több kínai olajcég is, bejelentése szerint az évtized végére a PetroChina olaj- és gáztermelésének több mint felét külföldi üzleteiből fedezné, a Sinopec anyavállalata, a China Petrochemical pedig 2015-ig meg akarja duplázni külföldi termelését.
    A Sinopec egy idén kötött szerződés alapján 2014-ben Szaúd-Arábia állami olajcégével együtt indít finomítót a Vörös-tenger partján, emellett anyacégének olaj- és gázeszközeit venné át, de amerikai és kanadai lehetőségek iránt is érdeklődik.
    A PetroChina, a cég közlése szerint, Közép-Ázsiában, Kelet-Afrikában, Ausztráliában és Kanadában keres terjeszkedési lehetőségeket.
    A CNOOC július végén 15,1 milliárd dollárt kínált a kanadai olajtermelő Nexenért, amely - a tranzakció megvalósulása esetén - a legnagyobb kínai cég általi külföldi felvásárlás lehet a történelemben. A Nexennek Kanadán túl az Északi-tengeren, a Mexikói-öbölben és Nyugat-Afrikában vannak kitermelő és feldolgozó kapacitásai.