Az indiai Tata tulajdonában lévő Jaguar Land Rover képviselői bejelentették, hogy luxus gépkocsik kínai gyártására és értékesítésére közös vállalat létesítéséről állapodtak meg a Chery autógyárral.

A világ legnagyobb autópiaca, a kínai megnyitása létfontosságú a hagyományos piacain, Európában és az Egyesült Államokban gyenge kereslettel küszködő Jaguar Land Rover (JLR) számára. Miközben a gazdasági válság a nyugati fejlett országokban visszavetette a fogyasztói bizalmat és a vásárlási kedvet, Kínában és számos más feltörekvő piacon lendületesen növekszik a luxus járművek iránti kereslet.

2012 Jaguar XKR Coupe Artisan

A JLR tavaly Kínában 42 ezer autót adott el, 60 százalékkal többet, mint 2010-ben. Globális értékesítései ugyanakkor 18 százalékkal 274 ezerre nőttek tavaly. A JLR jelenleg egy értékesítési érdekeltséggel rendelkezik Kínában.

A JLR-Chery leányvállalat 50-50 százalékos tulajdoni megoszlásban gyárt és értékesít majd Jaguar limuzinok és Land Rover terepjárók mellett közös márkanév alatt készülő járműveket is. A megállapodás pénzügyi és egyéb technikai részletei egyelőre nem ismeretesek. Korábbi értesülések alapján azonban a JLR 100 millió font-sterlinget szánt egy tervezett kínai gyártóberuházásra fordítani. A Jaguar Land Rover jelenleg három brit üzemmel rendelkezik.