A birtokát védő vidéki gazda halálával végződött egy újabb földvita a közép-kínai Honan tartományban: a férfit elütötte egy markológép.

Az esetről, amelyről egy képet már csütörtökön feltöltöttek az internetre, és nagy felháborodást váltott ki, pénteken számolt be a kínai média. Az internetre feltöltött képen a földmunkagép alatt vérben fekszik Hszicsunkang falu egyik lakosa, Szung Ho-ji. Az eddigi információk szerint az eset helyszínén a vidéki turizmusban tevékenykedő Hongyi vállalat végeztetett építési munkálatokat; a terület egy részét a férfitól bérelte.

Szung azonban rokona elmondása szerint kevesellte a félhektáros földjéért adott összeget, és tiltakozott. A jelek szerint meg akarta akadályozni az exkavátor vezetőjét a munkavégzésben, de ő a géppel áthajtott rajta.  A helyi kormányzat egyelőre csak annyit közölt, hogy "baleset" történt, az ügyben nyomozást folytatnak, a markoló kezelőjét a rendőrség őrizetbe vette. Kínában meglehetősen gyakoriak a földviták, amelyek, ha nagyobb közösség érintett bennük, nemritkán erőszakos tiltakozássá fajulnak. Ugyanakkor az ország legkülönbözőbb pontjain sok esetben egyéni, családi tragédiákhoz vezettek már a kártérítés vagy a bérleti összeg nagysága miatti nézeteltérések, mert a falusiak nem tudják érvényesíteni érdekeiket.