Negyedik gyárának megépítését fontolgatja Dél-Korea legnagyobb autógyára, a Hyundai Motor Co. - közölte a cég elnökhelyettese pénteken.

    A vállalati vezető arról beszélt Szöulban, hogy a Hyundai és kisebb testvérvállalata, a Kia Motors Corp. a kínai piac növekedését figyelembe véve, jelen kapacitásaival 2015 után nem lenne képes az igényeket kielégíteni.
    Ezzel összefüggésben elmondta, hogy éves együttes gyártási kapacitásukat a világ legnagyobb autópiacán a jövő évre 1,8 millióra kívánják bővíteni. A Hyundai pedig negyedik - évi 3000 ezer darabos kapacitású - gyárának megépítésére készül minden valószínűség szerint a belső országrészben, valahol Nyugat-Kínában.

A Hyundai és a Kia külföldön együttesen megközelítően 3,7 millió darab autót gyárt, míg Dél-Koreában 3,5 milliót
    A Beijing Hyundai Motor Co. vegyesvállalat jelenleg három összeszerelő üzemet működtet, a harmadik bővítésével várhatóan jövőre készülnek el. Ezzel a cég éves kapaciátsa 1,05 millióra nő.
    A Kia vegyesvállalata harmadik gyárát állítja üzembe 2014-ben, amivel éves termelői kapacitása a jelenlegi 440 ezerről a 740 ezerre nő.
    Áprilisban a Beijing Hyundai Motor több mint 85 ezer darab autót értékesített, 27 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Dongfeng Yueda Kia 46 ezer 220 új gépkocsit adott el, ami a tavaly áprilisi teljesítményéhez képest 21,6 százalékos emelkedésnek felel meg.
    A Hyundai és a Kia a Hyundai Motor csoport, vagyis a világ ötödik legnagyobb autóipari vállalatának vezető márkái. Együttes részesedésük a kínai piacon az idei év első negyedében 11 százalék körül mozgott.
    Korábbi sajtóértesülésekből arra lehetett következtetni, hogy a Hyundai Motor bővíteni akarta gyártókapacitását az Egyesült Államokban, de napokkal ezelőtt a cég elnöke eloszlatta az ezzel kapcsolatos reményeket. A Hyundai és a Kia két amerikai üzeme egyenként 300 ezer darab előállítására képes évente.
    A Hyundai és a Kia külföldön együttesen megközelítően 3,7 millió darab autót gyárt, míg Dél-Koreában 3,5 milliót.