A Londonból ismerős fekete taxik százai közlekednek ősztől a kelet-kínai Sanghaj utcáin - a különleges élményért ugyanakkor a hagyományos árnál többet kér majd a szolgáltató - írja a Shanghai Daily napilap.

A város legnagyobb taxiszolgáltató vállalata, a Csiangseng Taxi a kínai Geely által gyártott TX4 járműveket az október 1-jei nemzeti ünnepen tervezi először közlekedésbe állítani. A megszokott fehér-kék, fehér-sárga, fehér-piros autóktól a "londoni taxi"-ként is emlegetett kocsik méretükben is különböznek: jóval tágasabbak, így a Csiangseng elsősorban idős és mozgássérült utasokat céloz meg velük. Szerepük így hiánypótló is lesz, jelenleg alig akad lehetőség a kerekes székek taxikban való szállítására a városban - írja a lap.

A járművekben nincsen a vezető mellett "anyósülés", ehelyett a teret a csomagoknak tartják fenn, hátuljában pedig két rögzített és két, igény esetén kihajtható ülés kap helyet.
A Shanghai Daily információi szerint a mintegy kétszáz fekete taxi használatáért a hagyományos autókénál többet kér majd a szolgáltató: az alapár így 14 jüan (500 forint) helyett 19 jüan (700 forint) lesz és a kilométerenként fizetendő összeg is magasabb lesz a megszokottnál.