Azonnali eredményt mutató, úgynevezett instant nyáltesztkészletet kapnak a kínai rendőrök, hogy szükség esetén megállapíthassák, fogyasztott-e kábítószert az autóvezető - jelentette be a közbiztonsági minisztérium egyik alapítványa pénteken.

Az egyelőre kísérletként kiosztandó csomag tartalmaz egyfajta száj- és ínytampont, amely a nyál gyűjtésére szolgál, továbbá egy vizsgálati eszközt, amely másodperceken belül képes kimutatni, tartalmaz-e a minta kábítószert, és ha igen, milyet. A 3 millió jüan (113 millió forint) értékű tesztkészletet a kábítószer-ellenes hatóság emberei és a közlekedési rendőrök kapják.

Az újdonságot ismertető közlemény hangsúlyozza, hogy a hagyományos vizeletvizsgálatnál a nyálteszt sokkal könnyebben és gyorsabban elvégezhető, és nagyban fogja javítani a rendőrségi munka hatékonyságát. Egy egy évvel korábban országszerte nagy visszhangot kiváltó súlyos közlekedési baleset okainak vizsgálata során megállapították, hogy a vétkes buszsofőr, akit 14 ember haláláért volt felelős, kábítószer hatása alatt vezetett.

Az esetet követően országos ellenőrzést kezdtek, amelynek eredményeképpen csaknem 1400 busz-, illetve teherautósofőr engedélyét vonták be. A gépkocsivezetők a nagy igénybevétel miatti fáradtság leküzdésére használták a serkentő szert. Kínában 2011. évi adatok szerint hivatalosan 2 millió 140 ezer a regisztrált kábítószerfüggők száma, s míg számuk egyre nő, átlagéletkoruk az utóbbi években jellemzően csökkent.