Összesen csaknem egymilliárd jüan (36,2 milliárd forint) értékben csempészett autókat, köztük luxustípusokat Kínába az elmúlt három évben hat bűnözői csoport - jelentette a kínai média csütörtökön.

A hálózat 54 lefülelt tagja több mint háromezer autót hozott be az országba illegálisan az Egyesült Államokból, Vietnamból, Mianmarból és Hongkongból.

Az ügyben négy kínai tartomány volt érintett - tájékoztatott a fővámhivatal kuangtungi kirendeltsége. A csúcsmodellekből több mint nyolcvanat foglaltak le, köztük BMW-ket, Mercedeseket és Rolls-Royce-okokat.

Az egész országban csak az idén körülbelül 30 autócsempészési ügyet tártak fel, amelyek során több mint 2800 járművet koboztak el. Értékük meghaladta az 1,28 milliárd jüant (46,3 milliárd forint).

A csempészett autókra azért is nagy a kereslet Kínában, mert a nyugati, márkás importgépkocsik árában rendkívül magas az adótartalom. A külföldről behozott autókat típustól függetlenül 25 százalékos vámköltség terheli, efelett 17 százalékos az általános forgalmi adó, továbbá erre jön még a motor méretétől függő fogyasztási adó.