Második gyárát avatta a BMW Kínában, az északkeleti Senjang városban, s ezzel éves gyártási kapacitását kétszázezerre növelte. A másfél milliárd eurós gyár a cég másik - ugyancsak senjangi - üzemével 2013 végére éri el a 200 ezres darabszámot, amit a kínai partnerrel közös további 500 millió eurós beruházással középtávon összesen 300 ezerre kívánnak bővíteni.

Norbert Reithofer, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke az ünnepélyes átadáson megállapította, hogy a beruházás a jövőbeni növekedés megalapozását szolgálja, s a piachoz való rugalmas alkalmazkodással belátható időn belül képesek lesznek a 400 ezer darabot is teljesíteni. "Kína a BMW Csoport számára a világon az első három piac egyike, amely óriási nevekedési tartalékokat rejt, különösen a prémium kategóriában" - hangoztatta Reithofer. Hozzátette: az idei év első negyedében az eladások listáját Kína vezette, meghaladta a németországit és az amerikait.

Nyújtott tengelytávú BMW 3-as sorozat Kínának

A BMW 2003 óta a 3-as és az 5-ös sorozat modelljeit gyártja a kínai piacra vegyesvállalati partnerével a Brilliance China-val. A második üzem megépítését 2009-ben jelentették be. A jövőben helyben fogják gyártani a BMW X1 típusú autókat és a hosszú tengelytávolságú BMW 3-asokat is.

A két partner megkezdte 2 literes, négyhengeres benzinmotorok gyártását is Senjangban, egy harmadik telepen. Ennek kapacitása 200 ezer darab, de idővel ki fogja tudni szolgálni a két autógyár együttes igényeit.

Az eseményen elhangzott, a következő néhány évben további legalább 2 ezer munkahelyet teremtenek a jelenlegi megközelítően 8 ezer mellé. A bővítések révén a távolabbi jövőben még 500 kínai munkahely születik.