A regisztrált autók száma 2011-ben Kínában meghaladta a 100 milliót, a városok között Peking a listavezető - közölte a kínai közbiztonsági minisztérium. 2011-ben 15 millió darabbal nőtt a forgalomba kerülő gépkocsik száma, ami most volt először több a motorkerékpárokénál. A 14 város közül amelynek útjain 1 milliónál több autó fut, a fővárosban van a legtöbb: 4,7 millió. A közbiztonsági tárcához tartozó forgalomirányítási hivatal legfrissebb statisztikai adatai szerint a magántulajdonban lévő, kisméretűként említett személygépkocsik száma 61 millió.

A motorkerékpárokat is magában foglaló motoros járművek száma országosan elérte a 225 milliót. A beszámolóból kiderül az is, hogy az elmúlt öt évben e járművekre kiadott vezetői engedélyek száma évente majdnem 20 százalékkal bővült, ám a 230 millió tulajdonosnak mindössze 19 százaléka nő. A China Daily angol nyelvű napilap közölte a Rolls-Royce 2011. évi eladásainak számait, amelyek a luxusautó gyár 107 éves történelmének csúcsát jelentették. Ebből az is kiderül, hogy a legtöbb Rolls-Royce-t 2011-ben - az Egyesült Államokat megelőzve - Kínban értékesítették. A pontos darabszámot azonban Londonban nem közölték.

A kínai autóeladások 2010. évi 32 százalékos növekedése után az elmúlt esztendő jóval szerényebb eredményt mutat. Ennek ellenére a hazai és a külföldi autógyárak sorra jó eredményekről számolnak be. Így például a General Motors, Kína legnagyobb külföldi autógyártója 2011-ben - elsősorban a Buick és Chevrolet márkák népszerűségének köszönhetően - 8,3 százalékkal növelte forgalmát a tavalyi évhez képest, ami újabb rekordot jelentett.

A német Audi 37 százalékkal adott el többet az előző évnél és ezzel Kína - Németországot maga mögött hagyva - a cég elsőszámú piacává nőtte ki magát. A luxus kategóriába tartozó Q7 és A8L típusú autókból ugyancsak a kínaiak vásárolták a legtöbbet. A Volkswagen Bentley márkájából az elmúlt 92 évben először tavaly nem Nagy-Britanniában, hanem Kínában adták el a legtöbbet.