Az ORFK-OBB új kampánya az ittas vezetéssel kapcsolatban 2013. július 01-én hatályba lépő jogszabályi változásokra hívja fel a figyelmet.

„2013. július 01-től 0,25 mg/l légalkohol érték felett már bűncselekmény, illetve a jogosítvány elvesztésével jár!” – ez a szöveg olvasható az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság legújabb City-light poszterein, mely a napokban kerül kihelyezésre a megfelelő felületeken.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a 2013. július 01-én hatályba lépő új Btk. jelentős mértékben megváltoztatja az ittas és a bódult állapotban történő járművezetés eddigi szabályozását.

A változások egyik eleme, hogy a bódult állapotban történő járművezetés ezen túl önálló törvényi tényállást képez. A másik fontos változás, hogy az ittas vezetés bűncselekményi alakzatának értékhatárait a jogalkotó alacsonyabb befolyásoltsági szinttől határozza meg, ami egyértelmű szigorítást jelent.
A 2012. évi C. törvény 236. §-a alapján az eddigi 0,8 helyett már 0,5 gramm/liter ezrelék véralkohol értéknél büntetőeljárás indul az ittas sofőrökkel szemben, míg levegőalkohol-koncentráció esetében 0,25 milligramm/liter ezrelék ez az érték.
Bűncselekmény elkövetése esetén a vezetői engedély is veszélybe kerül.