A Fiat egymilliárd eurót fordít Fiat és Jeep SUV modellek olaszországi gyártásának 2014. évi megindításába - számolt be az Automotive News Europe autóipari hírportál csütörtökön.


A Fiat saját márkás és Jeep modellek gyártását telepíti Olaszországba. A Fiat kisméretű SUV modellje, az 500X váltja fel az autógyár modellpalettájában a Suzuki által Magyarországon gyártott Sedici modellt. A döntés az olaszországi gyártókapacitás kihasználásának növelését célozza, valamint azt, hogy magasabb nyereséget hozó modelleket vegyenek fel a modellpalettára az európai piacon elszenvedett veszteségek visszaszorítása érdekében. A Fiat az idén európai tevékenysége után várhatóan 700 millió euró veszteséget könyvel el.

"A tömeggyártású modellekről a prémium modellekre térünk át" - mondta Sergio Marchionne, a Fiat vezérigazgatója csütörtökön a modellek gyártására kijelölt dél-olaszországi Melfi üzemben. "Ez lesz az egyetlen üzem a világon, ami a Jeep kisméretű SUV modelljeit gyártja majd" - tette hozzá. Először a Jeep modell kerül gyártásba, majd a Fiat 500X következik. A kizárólag négykerék-meghajtású "Baby Jeep" modellt az európai, az észak-amerikai és az ázsiai piacon értékesíti majd a Fiat. A Fiat 500X kapható lesz majd két- és négykerék-hajtású változatban is, gyártása várhatóan 2014 második felében kezdődik.

A Fiat összesen 19 Olaszországban gyártott új modellt mutat be 2016-ig, ebből kilenc Alfa Romeo lesz, hat pedig Maserati. A konszern a Fiat és a Chrysler modellek gyártását 2016-ig évi kétmillióra tervezi felfuttatni az idei 1,25 millióról. A vezérigazgató fokozni kívánja az európai gyártású autók globális exportját, ezzel tervezi  nyereségbe fordítani az európai piacon elszenvedett veszteségeket. A Fiat olaszországi, lengyelországi, törökországi és szerbiai gyártókapacitásának növelése 2014-ig évi hárommilliárd eurós beruházást igényel, de 2015 és 2016 között ennek köszönhetően a konszern nullszaldós lehet Európában.