Szerdától sms-ben is fizethető a viteldíj a kolozsvári tömegközlekedési járatokon.

Az újítást Emil Boc polgármester jelentette be egy szerdai sajtótájékoztatón. A telefonos fizetés lehetőségével azok az utasok élhetnek, akik a romániai Vodafone, Orange vagy Digi Mobil hálózatában működő telefonnal rendelkeznek.

Az utazónak a 7478-as számra kell sms-t küldenie, melybe be kell írnia annak az autóbusz-, trolibusz- vagy villamosjáratnak a számát, amellyel utazni kíván. Húsz másodperccel később a jegyvásárlást igazoló válaszüzenet érkezik a telefonra, mely 45 percre jogosítja fel az utazásra. Ellenőrzés esetén ennek az üzenetnek a felmutatása igazolja, hogy az utazó kifizette a viteldíjat.

Egy utazás fél euróval és ennek az áfa-értékével (190 forint) terheli meg az utazó telefonszámláját.
A kolozsvári tömegszállítási vállalat honlapján elérhető tájékoztatás szerint hosszabb időre, vagy több vonalra érvényes jegyek is válthatók. Ilyen esetekben más betűkódot kell beírni az sms-üzenetbe. A valamennyi vonalra érvényes napi jegy 2,6 euró + áfába (ezer forintba) kerül.

"Ez egy olyan modern fizetési mód, amely az sms-ben fizetett parkolási díjjal együtt visszaigazolja Kolozsvár intelligens város státuszát" - idézte Emil Boc polgármestert az Agerpres hírügynökség.
Kolozsváron tavaly novemberben vezették be a parkolási díj telefonos fizetését.