Az orosz közlekedési balesetekről készült videók nagyon népszerűek a YouTube-on, majdnem minden nap új eseménnyel bővül a videotéka. De mindez miért van? Marina Galperina orosz újságíró szerint az okokat a veszélyes vezetési feltételekben és a megbízhatatlan az orosz közlekedési rendőrökben kell keresnünk.

Tavaly mintegy 200 ezer közlekedési baleset történt Oroszországban, amelyben 28 ezeren életüket vesztették. Az Egyesült államokban 32 ezren haltak meg az utakon, de az egy főre eső autóbaleseti halandóság jóval kisebb.

Galperina szerint az orosz közlekedési viszonyokat a brutalitás, a korrupció, zsarolás és a kenőpénz uralja. A Transparency International szerint Oroszország a 133. Helyen áll, egy nemrég végzett közvélemény-kutatásban az oroszok 32 százaléka azt állította, hogy a közlekedési rendőrség a legkorruptabb intézmény.

Ezen túlmenően még a hatóságok úgy is úgy vélik, hogy az orosz vezetőknek sokszor fizikailag is meg kell küzdeniük saját igazukért az utakon. Az orosz közlekedésben otthon van a közúti agresszió. Az alábbi videó is tanúsítja, hogy a feszítővasak és egyéb harci szerszámok hamar előkerülnek a sofőrök közötti nézeteltéréseknél.

Aztán ott vannak a gyalogosok, akik színlelt balesetekhez, öncsonkításhoz is folyamodhatnak. Erre láthatunk néhány példát a videón:

Tehát nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre több orosz autótulajdonos szerel fedélzeti kamerát kocsijába, hogy szorult helyzetben a videó lejátszásával igazolja ártatlanságát.