Keresztbe fordultak, árokba csúsztak a járművek a hóval fedett, erős széllel sújtott megyékben. Zalában, Somogyban, Csongrádban számos helyszínen kellett az úttestet elhagyó autókhoz, kamionokhoz vonulni. Nem telt el az év utolsó hétfője sem tragédia nélkül, a 4-es úton két autó karambolozott, a balesetben két felnőtt meghalt, egy gyermek pedig súlyos sérüléseket szenvedett - adta hírül a katasztrófavédelem.

December 29-én összesen 210 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba. A 57 tűzesetet és a 108 műszaki mentést összesen 190 hivatásos, 23 önkormányzati, 1 létesítményi, 2 önkéntes, 2 létesítményi tűzoltóság és 18 önkéntes tűzoltó egyesület kezelte. A beavatkozást igénylő esetek mellett 37 téves jelzés érkezett az ügyeletekre. A katasztrófavédelem egységei 75 alkalommal avatkoztak be a havazással, hófúvással összefüggő esetben.

Három személygépkocsi karambolozott 4-es út 62-es kilométerénél, Cegléd és Ceglédbercel között tegnap reggel. Az ütközés következtében az egyik autó az út menti árokba csapódott, a benne utazó sofőr életét vesztette, egy gyermek pedig súlyosan megsérült. A másik gépkocsiban csak a sofőr utazott, ő szintén a helyszínen elhunyt. A ceglédi hivatásos tűzoltók és a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a kisgyermeket a roncsból kiszabadította, a mentőknek átadta, akik súlyos sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállították kórházba. A harmadik autóban utazó ember könnyű sérüléseket szenvedett. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség az érintett útszakaszt lezárta, a forgalom eltereléséről gondoskodott.


Két autó ütközött Gyöngyös és Gyöngyöstarján között hétfőn kora este. A helyszínre riasztott gyöngyösi tűzoltók egy védősugár védelme mellett áramtalanították a járműveket. A balesetben öten megsérültek, közülük négy embert a mentők kórházba szállítottak. A műszaki mentés és a rendőrségi helyszínelés idejére az útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Összeütközött két személyautó hétfő reggel Budapest huszonegyedik kerületében, a II. Rákóczi Ferenc út és az Erdősor utca kereszteződésében. A balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba szállították. A helyszínre percek alatt kiérkeztek a fővárosi hivatásos tűzoltók, akik áramtalanították a járműveket. Hasonló baleset történt a tizenegyedik kerületben is, a Kamaraerdei úton, a városhatárnál. Ebben a balesetben több ember megsérült, a műszaki mentés idejére az utat lezárták. A helyszínre a kerületi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket és homokkal szórták fel az utat.

Hétfőn kora reggel egy Alfa Romeo személyautó mentéséhez riasztották a tűzoltókat, Kutas és Beleg közé. A jármű az árokba csapódott, utasát, egy állapotos nőt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A nagyatádi tűzoltók drótkötél segítségével vontatták ki az autót az árokból.

© Fotó: Nagyatádi HTP
Lesodródott az útról és egy szántóföldön állt meg egy autó az 51-es úton, Kiskunlacháza és Dömsöd között. A hétfő esti balesetben egy ember megsérült, őt a ráckevei önkormányzati tűzoltók emelték ki a gépjárműből. Az összetört autót a rendőrség szállíttatta el.

A csúszós utak Csongrád megyében sok munkát adtak a tűzoltóknak. Reggel három kamion és egy személyautó is elakadt ugyanazon a helyen, a 43-as számú főút 37-es kilométerszelvényénél a hófúvás okozta a fennakadásokat. A makói hivatásos tűzoltók lapátokkal, kéziszerszámokkal mentették ki a járműveket a hó fogságából. Apátfalva külterületén, a 4434-es úton egy román rendszámú személykocsi csúszott le az útról. Hatan utaztak a járműben, senki sem sérült meg. Itt is a makóiak voltak, akik visszavontatták az autót az úttestre. Kiszombornál, a 43-as úton egy gépkocsi megcsúszott a havas úton és felborult. Ide is Makó hivatásosai vonultak, akik kerekeire állították, majd áramtalanították a járművet. Az autó sofőrje könnyebben sérült, őt a mentőszolgálat kórházba szállította. A déli órákban Makónál, a 4426-os út 19-es kilométerszelvényénél fordult keresztbe az úton egy kamion. Szintén a város külterületén, a 4432-es úton akadt fenn a hótorlaszon egy kisteherautó. A makói egység visszavontatta az útra a járművet. Útközben egy másik elakadt kamiont is felfedeztek, a macedón rendszámú teherautót drótkötéllel vontatták ki az árokból. Délután Ópusztaszernél, a 4519-es úton csúszott meg a jeges úttesten és borult árokba egy autó. Az esethez két szegedi egység és a kisteleki katasztrófavédelmi őrs legénysége érkezett. A tűzoltók kiszabadították a roncsok közé szorult utast, majd átadták a mentőszolgálat szakembereinek.

Zala megyében hajnaltól estig árokba csúszott járműveket mentettek a tűzoltók. Hajnali kettő óra előtt néhány perccel Nagykanizsa külterületén, a 7-es főúton egy külföldi rendszámú autó borult árokba. Segítségére a nagykanizsai hivatásos tűzoltók siettek, kerekeire állították a járművet, amely folytatni tudta útját. Reggel Zalaszentmihályon egy húst szállító nyerges vontató csúszott félig árokba, a teherautó akadályozta a forgalmat is. A műszaki mentéshez a pacsai katasztrófavédelmi őrs tűzoltói, valamint a zalaegerszegi daru érkezett. A mentés ideje alatt egy élő állatokat szállító nyerges vonató is elakadt nem messze az előző helyszíntől, így itt is beavatkoztak a tűzoltók. Mindkét esetben a daru segítségével vontatták vissza az útra a járműveket.

Csatár külterületén, a 74-es főút csatári elágazójánál az árokba csúszott és fejtetőre borult egy gépkocsi. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a sofőr, aki nem sérült meg a balesetben, el tudta hagyni a járművet. Délelőtt Becsehely külterületén, az M7-es autópálya Budapest felé vezető szakaszának 219-es kilométerénél egy autó szalagkorlátnak ütközött. A nagykanizsai hivatásos és a becsehelyi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járművet. Az eset során nem sérült meg senki. Este Lentiben, a Máhomfai úton csúszott árokba egy személygépkocsi. A forgalmi akadály képező autó műszaki mentését a lenti hivatásos tűzoltók és a LEKO Rescue végezte el, a munkálatok idején a közlekedés az úton szünetelt. Egyik balesetben sem sérült meg senki.

Somogyban is több helyen árokba csúszott autókat, kamionokat mentettek. Iharosberény külterületére vonultak a csurgói tűzoltók tegnap délelőtt, mert egy árokba csúszott teherautón kellett segíteniük. Azonban már vonulás közben is akadt tennivalójuk, Somogycsicsónál egy útról lesodródott autót csörlőztek vissza az útra, majd folytatták a vonulást. Végül az Iharosberény és Inke között elakadt, élőállat szállítására használt teherautót az iharosberényi önkéntesek közreműködésével sikerült kivontatniuk az árokból a csurgóiaknak. Simonfánál egy kamion akadt el, akadályozta is a forgalmat, mentésére a KÖTÉL Egyesület vonult, egy vonórúddal vontatták el addig, ahonnan már folytatni tudta útját. Darányban egy tejszállító kamion fordult keresztbe, ugyanitt egy rakomány nélküli teherautó is árokba csúszott. A járművek műszaki mentéséhez a barcsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik munkagépeket is igénybe vettek a munkálatok során. A havas úton egy személyautó is elakadt Nagyatádon, a járművet a város tűzoltói szabadították ki a hó fogságából. Két gyerek is utazott az autóban, de nem történt baj, a kocsi, miután kivontatták, folytatta útját.

Három kisteherautó is árokba csúszott tegnap Békés megyében, a Tótkomlós és Kaszaper között történt balesetben, a műszaki mentés idején teljes útzár volt érvényben. A 4432-es számú úton egy rakomány nélküli tehergépjármű csúszott árokba. A balesetben nem sérült meg senki, a helyi önkormányzati tűzoltók végezték el a műszaki mentést; áramtalanítottak és megszüntették a forgalmi akadályt.

Kamionok akadtak el hétfő délelőtt hóátfúvás miatt a 77-es úton Tótvázsony és Hidegkút között. A veszprémi tűzoltók egy árokba csúszott kamiont vonórúd segítségével kivontattak az útra, a helyszínen két másik elakadt kamion és egy autó okozott forgalmi akadályt. A járműveket a tűzoltók rövid időn belül kimentették. A közútkezelő a délelőtt folyamán az útszakasz teljes lezárása mellett megtisztította az utat a hótól, így 11 óra után a kérdéses szakaszon zavartalanul haladhatott a forgalom.

Árokba csúszott egy nyerges vontató a Baranya megyei Pellérden, a 6-os főútra vezető szakaszon. A jármű műszaki mentéséhez a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy kamionmentőt kértek a helyszínre. A jármű húsz tonna árut, szappant és mosogatószert szállított. A műszaki mentés ideje alatt félpályán haladt a forgalom. A balesetben senki nem sérült meg.

Cseppfolyós szénhidrogént szállító tartálykocsi borult az oldalára tegnap a déli órákban az 55-ös úton, Mórahalom és Ásotthalom között. A sofőr sértetlenül úszta meg a balesetet, de a műszaki mentés órákig elhúzódott. Az esethez a szegedi egységeket, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat szakembereit is riasztotta a műveletirányítás. A tartály nem sérült meg, szivárgást sem volt, a helyszínre Százhalombattáról küldött a szállítmányozó cég egy másik járművet. A veszélyes anyagot a tűzoltók segítségével átfejtették. Este hat órakor a sérült tartálykocsit kerekeire állították, majd elvontatták. A helyszínelés és a műszaki mentés közben délután egy másik baleset is történt a helyszínen. Közvetlenül a tartálykocsi mellett két autó karambolozott. A balesetben senki sem sérült meg, a szegedi tűzoltók áramtalanították a járműveket.